Beste huisarts, beste praktijkmedewerker,
Met ingang van 1 april is de voetzorg, als onderdeel van de diabetesketen, veranderd. Kortgezegd betekent dit dat huisartsenpraktijken patiënten met een risicovoet verwijzen naar de podotherapeut. En dat pedicures dus geen rechtstreekse verwijzingen meer ontvangen van de huisartsenpraktijk. Het viel ons op dat jullie samen met de pedicures en podotherapeuten gelijk met de wijzigingen aan de slag zijn gegaan. Met als resultaat dat de veranderingen voor iedereen duidelijk lijken en dat patiënten goed worden geïnformeerd. Fijn dat dit op die manier is opgepakt.
In dit bericht praten we je verder bij over de eerste ervaringen en ontvang je handige adviezen.
Veel verwijzingen
Het tweede kwartaal kenmerkt zich door een piek in het aantal verwijzingen voor voetzorg. Dit was in lijn met de afgelopen jaren, maar werd versterkt door de vele verlopen verwijzingen. Daarom hebben we de controle op een geldige verwijzing tijdelijk uitgesteld naar 1 oktober 2022. Inmiddels zien we het aantal verwijzingen weer dalen en neemt de druk op de podotherapeuten weer wat af.
Ambulante voetzorg
We ontvingen enkele vragen over hoe het zit met ambulante voetzorg. Met de podotherapeuten is afgesproken dat zij ambulante voetzorg verlenen indien dit medisch noodzakelijk is. Dit is het geval bij patiënten die bedlegerig zijn of vanwege een andere reden niet meer naar de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis kunnen komen. Alleen in die gevallen bezoekt de podotherapeut de patiënt aan huis. We adviseren om dit ook met de patiënt te bespreken bij het verwijzen naar de podotherapeut. Dan weet de patiënt wat hij/zij kan verwachten.
Gegevens in de verwijzing
Van de podotherapeuten begrepen we dat in verwijzingen die ze ontvangen vaak staat vermeld welke pedicure al voetzorg verleent aan de desbetreffende patiënt. En dat de podotherapeuten erg geholpen zijn met deze informatie. Daarom raden we je aan om dit te vermelden in de verwijzing. Zou je daarnaast willen controleren of de contactgegevens van de patiënt nog kloppen? Op die manier verloopt het contact tussen de podotherapeut en de patiënt zo goed mogelijk.
Terugrapportage en sluiten verwijzing
Podotherapeuten maken gebruik van een terugrapportage via VIPLive. Met een edifactbericht worden de voetonderzoek-uitkomsten teruggekoppeld aan het HIS van de huisarts. Hierdoor komen deze direct in de meetwaarden van het HIS terecht. We begrepen dat zorgprofiel 0 of 1 bij enkele patiënten de uitkomst was. Is dit bij jouw patiënt het geval? Sluit dan een eventuele openstaande verwijzing naar de pedicure of podotherapeut. Voor deze patiënten vervalt de vergoeding van de voetzorg. Als bij de podotherapeut bekend is bij welke pedicure een patiënt onder behandeling is, dan informeert de podotherapeut de pedicure zelf over de uitkomst van het voetonderzoek. Is de patiënt verwezen naar de tweede lijn? Ook dan willen we je vragen om de verwijzing te sluiten. Zo wordt voorkomen dat de podotherapeut en pedicure blijven declareren bij ons.
Evaluatie wijzigingen voetzorg
Hoe bevallen de wijzigingen in de voetzorg? Wat gaat goed? En welke suggesties voor verbetering heb je? Dit en meer horen we graag tijdens een evaluatie waarmee we in het najaar starten. Wil je nu alvast wat met ons delen? We horen het graag via onderstaande contactgegevens.
Vragen
Kijk voor meer informatie op de
Diabetes-pagina. Wil je meer weten? Ook in de zomerperiode kun je gewoon met vragen bij ons terecht via onderstaande contactgegevens. Telefonisch zijn we van maandag tot en met donderdag bereikbaar in de zomerperiode.
Een mooie zomer gewenst!
Met vriendelijke groet,
de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC)