Beste huisarts,
Wil je al langer aan de slag met het toekomstbestendig maken van jouw huisartsenpraktijk? Het programma Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) kan je hier mogelijkheden voor bieden. Zoals je hebt kunnen lezen in onze nieuwsbrief van 31 januari jl. gaan we vanuit de GHC de huisartsen in onze regio ondersteunen bij het toepassen van MTVP.
ZN, LHV en InEen hebben in de afgelopen periode een leidraad gepresenteerd met daarin de kaders en randvoorwaarden waarbinnen MTVP wordt vormgegeven en gecontracteerd in 2023. Vanuit deze kaders zullen wij de huisartsen in onze regio helpen bij het realiseren van MTVP. Om te zorgen dat onze ondersteuning zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van de huisartsen, hebben we een enquête opgesteld om deze in kaart te brengen.
We nodigen je hierbij van harte uit om mee te doen aan deze enquête, zodat we ook jouw wensen mee kunnen nemen in het regioplan. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten. Je kunt reageren tot en met zondag 12 februari aanstaande.
NB Met het invullen van de enquête meld je je
niet aan voor MTVP. Binnenkort laten we je weten hoe je je kunt inschrijven voor MTVP en voor de interventies.
Voordat je de vragenlijst gaat invullen geven we een korte introductie op MTVP.
Doel MTVP
Het doel van MTVP is de huisartsenzorg toekomstbestendig maken en, door het uitvoeren van acties in de praktijk, daadwerkelijk meer tijd voor de patiënt te realiseren.
Kernelementen & interventies
In de leidraad zijn vier elementen voor MTVP benoemd:
- Anders werken in de praktijk
- Samenwerken met het netwerk
- Uitbreiding van personale capaciteit
- Het voeren van het goede gesprek
Per kernelement zijn verschillende acties (interventies) mogelijk die kunnen bijdragen aan meer tijd voor de patiënt. In de leidraad zijn verschillende interventies opgenomen, deze willen we graag aan je voorleggen in de enquête, maar andere interventies zijn natuurlijk denkbaar.
Starten met MTVP
In de komende periode gaan we een regioplan opstellen voor MTVP. Hierin omschrijven we welke interventies we vanuit de GHC gaan ondersteunen en op welke manier. We willen hierbij zoveel mogelijk aansluiten bij actuele ontwikkelingen in onze regio.
Om te kunnen starten met MTVP geldt een aantal voorwaarden, waaronder het uitvoeren van enkele interventies op de verschillende kernelementen en deelname aan intervisie gericht op MTVP. Waar mogelijk kan intervisie plaatsvinden binnen bestaande structuren waar de voortgang en behaalde resultaten van MTVP worden besproken. Indien gewenst kunnen wij hierbij begeleiding bieden.
Praktijken mogen in 2023 gefaseerd instromen (maximaal 25% per kwartaal vanaf kwartaal 2). De uitwerking hiervan wordt nog besproken met de betrokken partijen. Deelname aan MTVP is niet verplicht.
De vergoeding voor MTVP is een vast tarief per ingeschreven patiënt, dat door de huisarts zelf wordt gecontracteerd met en gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Ter voorkoming van dubbeldeclaratie kunnen interventies, die al geïmplementeerd zijn en op dit moment op een andere manier gefinancierd worden, niet opnieuw via MTVP ingezet worden. We zullen daar in ons regioplan rekening mee houden.