Beste huisarts,
Lever jij als huisarts overdag spoedzorg aan CNO-asielzoekers? In dit bericht lees je hoe je deze zorg kunt declareren. Het betreft aanvullende informatie op een bericht dat de Huisartsenkring Groningen in het najaar van 2022 heeft gestuurd.
Procedure levering spoedzorg overdag aan CNO-asielzoekers
In verschillende gemeenten in de regio worden wisselende crisisnoodopvang-locaties (CNO) opgericht waar asielzoekers voor een kortdurende opvang verblijven. Deze locaties worden een aantal uur in de week bemand door een (huis)arts. Als deze huisarts zijn praktijk houdt op meer dan een kwartier rijden van de CNO-locatie, dan vraagt de Veiligheidsregio of een praktijk in de buurt de spoedzorg overdag wil borgen. Mogelijk zou jij dus binnenkort ook gevraagd kunnen worden om achterwacht te zijn voor spoedgevallen.
De CNO doet altijd een triage middels de
Praktijklijn (een medisch contactcentrum), voordat een lokale huisarts wordt ingeschakeld. Soms komt het voor dat een patiënt snel beoordeeld moet worden, maar niet bij de eigen arts terecht kan en ook (nog) niet in aanmerking komt voor de SEH. In dat geval wordt de patiënt doorverwezen naar de spoedzorg van de huisartsenpraktijk. De Praktijklijn zal de huisarts benaderen.
Declareren levering spoedzorg overdag aan CNO-asielzoekers
Wanneer je als huisarts zorg levert, kun je deze zorg declareren bij de
RMA. Hiervoor gelden passantentarieven.
- Declareren doe je, net als voor reguliere patiënten, via VECOZO.
- Gebruik Uzovi-code 3355.
- Belangrijk is om hierbij de geboortedatum en het zorgpasnummer (deze begint met 9010) van de asielzoeker te noteren.
- Als er geen zorgpasnummer bekend is, mag de rekening ingediend worden bij het COA via onderstaande declaratieroute.