Beste huisarts, beste praktijkmedewerker,
Zoals bekend lopen onze overeenkomsten met Menzis eind dit jaar af. We zijn nog in gesprek over de verlenging van deze overeenkomsten en verwachten je hierover binnenkort meer te kunnen melden. In dit bericht willen we je alvast meenemen in een wijziging die per 1 januari 2023 doorgevoerd wordt in het zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2. Deze wijziging betreft de financiering van voetzorgbehandelingen zoals uitgevoerd door podotherapeuten en medisch pedicures, die zijn aangesloten bij de GHC. We hebben deze ketenpartners inmiddels geïnformeerd over de veranderingen en sturen jullie deze update zodat jullie ook op de hoogte zijn.
Wat verandert er en waarom?
Vanaf 2023 is de voetzorg zoals geleverd door podotherapeuten en pedicures niet langer onderdeel van de ketenzorg-financiering. De zorgverzekeraar heeft ervoor gekozen om dit rechtstreeks te contracteren met de podotherapeuten, als hoofdbehandelaar van de voetzorg. Dit model is een aantal jaren geleden geïntroduceerd voor patiënten die buiten de ketenzorg vielen, bijvoorbeeld wanneer de medisch specialist hoofdbehandelaar is. Hiermee is de situatie ontstaan dat er een verschil is in financiering binnen en buiten de ketenzorg. Dit is niet praktisch en daarmee onwenselijk. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit daarom gelijk getrokken en wordt de voetzorg volledig buiten de ketenzorg gefinancierd en dus niet meer via de GHC.
Wat blijft gelijk?
In de afgelopen jaren is de samenwerking tussen podotherapeuten en pedicures geïntensiveerd. In april jl. hebben we nog een grote aanpassing in de voetzorg doorgevoerd. Alle partijen hebben zich ingezet om die wijziging zo goed mogelijk door te voeren. Ondanks dat de voetzorg nu per 1 januari 2023 uit de keten gaat, is die aanpassing zeker niet voor niets geweest. Het model zoals we dat nu met elkaar hebben staan, sluit al goed aan bij de situatie die vanaf 1 januari 2023 aan de orde is, namelijk: binnen de huisartsenpraktijk wordt, conform het protocol, het jaarlijks voetonderzoek uitgevoerd. Indien nodig wordt de patiënt via VIPLive verwezen naar een podotherapeut, die het voetonderzoek uitvoert, een behandelplan opstelt en een terugkoppeling geeft via VIPLive. Op basis van het behandelplan wordt de patiënt doorverwezen naar een (medisch) pedicure die de benodigde behandeling(en) uitvoert. Wij verwachten dat deze wijziging weinig impact heeft op jullie samenwerking met deze zorgaanbieders. Lopende verwijzingen blijven geldig, patiënten hoeven niet opnieuw verwezen te worden naar de podotherapeut. Als zij nu recht hebben op vergoede voetzorg, ontvangen zij ook na 1 januari aanstaande voetzorg zonder dat zij hiervoor eigen risico hoeven te betalen.
Vragen?
Indien je vragen hebt over dit bericht kun je contact opnemen met Nienke Boendermaker (n.boendermaker@ghcgroningen.nl of 06-51231690).
Met vriendelijke groet,
Paul Rademaker, voorzitter GHC